Toalettstol

Toalettsits
Hem > Toalettsits

Toalettsits bäst i test

En viktig del av toaletten är förstås toalettsitsen. En toalettsits ska vara bekväm, men samtidigt både hållbar och enkel att rengöra. Vi har gjort research för att hitta fem prisvärda toalettsitsar som uppfyller alla de kraven. 

Det som är viktigt att titta på när du väljer toalettsits är så att den verkligen passar till din toalettstol. 

  • Det finns universalsitsar som passar till de allra flesta toalettstolarna, men avvikelser kan förekomma. 
  • Det som oftast är den begränsade faktorn är avståndet mellan skruvarna som håller fast sitsen samt formen på sitsen. 
  • Mät hur långt det är mellan hålen för hållarna på din toalettstol och stäm av med de angivna måtten på produkten. På de flesta toalettsitsar kan du korrigera måtten en aning. 


I vårt test har vi tittat på om sitsen är mjukstängande, samt om den har universal passform eller om den passar till vissa modeller. Har du en toalettstol av ett mer välkänt märke kommer det troligen bli enklare att hitta en ny toalettsits till ett bra pris. 

Sidan innehåller sponsrade länkar.

Köpa toalettsits

Är du på jakt efter en ny toalettsits? Besök vvsobadrum.se för att köpa toalettsits på nätet! Här hittar du ett stort sortiment av toasitsar vilket gör att du enkelt kan hitta en toalettsits som passar din WC. 

Nedan tipsar vi om populära toalettsitsar av bästa kvalitet och pris:

1. WC-SITS UNIVERSAL VIT

En vit standard toalettsits som passar till de flesta vita toaletter. Sitsen är lätt att hålla ren eftersom den enkelt lyfts av vid fästena då den enkelt tas bort för rengöring i exempelvis duschen. Även enkel att montera tack vare snabbfästen snabbfästen. Sitsbultar har c/c mått 85-175 mm.

2. WC-SITS DURAFORM VIT SOFT

En riktigt prisvärd toalettsits med mjukstängande beslag. Den passar de flesta toalettstolar med standardmått – Gustavsberg (flera modeller), äldre Ifö (inte Cera och Sign), IDO i flera modeller mfl.

Toalettsitsen är mycket enkel att montera samt att ta av från toalettstolen, vilket gör den mycket enkel att hålla ren. CC-måtten mellan fästena går att justera mellan 110-170 mm.

Sitsen har optimal sittkomfort och en lång livslängd med tanke på den mjuka stängningen.

3. IFÖ universalsits

En sits från IFÖ som passar de flesta av deras toalettstolar. Är stilren och har en bra tyngd med en “soft stängning” som minimerar smällar och höga ljud.

Enkel att montera på din toalettstol.

4. Toalettsits Soft LED Duschy

En prisvärd toalettsits med det lilla extra. Den här mjukstängande toalettsitsen från Duschy har LED belysning på sidan som aktiveras vid ljud och lyser i 30 sekunder. Perfekt när du vill slippa tända en lampa på natten. Den är lätt att montera och ta av med hjälp av endast en knapptryckning. Tyvärr kommer den från ett varumärke som det kan vara svårt att hitta reservdelar till. CC-mått på fästena är 99-185 mm.

5. Toalettsits Scandinavia

En toalettsits av universal modell som passar många toalettstolar. Med sitt otroligt låga pris är det här en bra modell för den som vill ha den allra enklaste varianten av toalettsitsar och lägga så lite pengar som möjligt på den. Tillverkad av termoplast, och är enkel att hålla ren. Enkel att montera och ta av. Passar bra när du snabbt behöver en toalettsits till ett lågt pris. Ger inte en känsla av hög kvalitet dock men är ändå hållbar och mycket funktionell.

Roliga toalettsitsar

En lite roligare toalettsits kan bli en riktigt härlig detalj i badrummet som livar upp hela inredningen. En rolig toalettsits behöver inte alls vara dyr, utan kan faktiskt vara ett prisvärt sätt att piffa till badrummet lite extra. Det kan vara ett bra sätt att få ett annars relativt slitet eller tråkigt badrum att fint och fräscht ut. Du kan exempelvis hitta toalettsitsar med roliga figurer, ett som ser ut som akvarium eller med någon rolig text på. 

Roliga toalettsitsar hittar du enklast på nätet. Exempelvis hos Fyndiq och Amazon har du ett stort utbud av toalettsitsar med roliga mönster på. Det som är viktigt att tänka på när du vill handla en rolig toalettsits är passformen och avståndet mellan fästena. Många av de roligare toalettsitsarna kommer från utländska butiker. Och därför kan standardmåtten skilja sig från de vi i Sverige anser vara standardmått. Glöm därför inte att titta i specifikationerna vad CC-måttet på fästena är för toalettsitsen.

Toalettsits för barn

Om du har ett litet barn som precis ska börja vänja sig av med blöja och gå på toaletten kan det vara en bra idé att köpa en toalettsits för barn. Det är vanligtvis en ring som du enkelt lägger på den befintliga toalettsitsen när det är dags för barnet att gå på toaletten. När barnet är klart kan du enkelt ta bort den mindre ringen, och rengöra den och sedan hänga den åt sidan. Det är viktigt att du ser till så att toalettsitsen passar bra på den befintliga ringen, annars risker barnet att göra sig illa.

Tossig – IKEA

IKEA har en mycket populär toalettsits för barn som passar de allra flesta toalettstolar. Den har mjuka och runda former som är bekväm att sitta på. Enkel att ta av och rengöra, och kan sedan hängas på väggen när den inte används.

Mr Carry Potty

En serie av toalettsitsar för barn i form av olika djur. De färgglada toalettsitsarna är lockande för barnet och kan förenkla potträningen. Praktiska handtag på sidorna gör det enklare för ditt barn att sätta sig på plats.

Thermobaby Kiddyloo pottränare

En toalettsits för barn med inbyggd stege där trappsteget kan höjas och sänkas. Placeras enkelt på den befintliga toalettsitsen, men den inbyggda trappan för att din barn på egen hand kan ta sig upp och ner på toalettstolen redan från mycket ung ålder.

Toaring barn - summering

Genom att använda en toalettring för barn kan du underlätta potträningen för dig och ditt barn. En vanlig toalettsits är vanligtvis alldeles för stor, och kan kännas obehaglig för små barn. Genom att använda en toalettsits för barn som du enkelt placerar ovanpå den vanliga ringen kommer ditt barn att känna sig mer trygg. Genom att lära barnet gå på toaletten slipper du tömma en potta, och det blir smidigare när ni befinner er på offentliga toaletter. Med tiden kommer ditt barn att känna dig trygg på toalettstolen och ni kan då vänja av barnet även vid den anpassade toalettringen.